Direktlänk till inlägg 25 oktober 2008

Internet fördärvar våra butiker !?..

Av Stefan - 25 oktober 2008 10:51

Ser att en butik erbjuder mellan 70 och 100% av nyvärdet då man byter in sina gamla högtalare av ett särskilt märke mot ett nytt par av samma märke. Fantastiskt kul för den som får så fint inbytespris men såklart helt omöjligt att konkurrera med för andra butiker. Att man kan göra så beror på att man är både tillverkare och distributör.

 

I en annan stad finns en butik som har ett 30-tal egna distributioner där dom flesta produkter bara finns i den egna butiken.

 

Jag skall inte bara ta upp andras exempel utan har samma situation i min butik, här finns några märken som bara finns här, endera för att jag är distributör eller för att min distributör inte lyckats få ut sina produkter i fler butiker.

 

Frågan man dock måste ställa sig är om detta är bra för kunderna?????  Vad gör det med utbudet om utvecklingen går mot att varje butik bara för sina egna märken. Om du vill lyssna på MBL åker du till Stockholm, om du vill höra Burrmester åker du till Alingsås och om du vill höra AMR åker du till Göteborg. För kunder som inte vill resa återstår att endera köpa på chans och utifrån recensioner eller köpa med öppet köp. Att provlyssna och sortra och utvärdera innan köp blir omöjligt.

 

En annan fråga är hur trovärdig butiken/säljaren blir som vägledare till sina kunder. Kommer han att medvetet leda kunden till den produkt där butiken har dubbla eller tredubbla marginaler (egna märken) eller kommer kunden att guidas mot den för honom bästa produkten, oavsett vilken marginal butiken har? (normala butiksmarginaler)

 

Hur har det blivit såhär? Har kunderna någon del i denna utveckling? Jag tror att det till viss del är så att detta är en utveckling som hänger ihop med Internetiseringen. Som kund kan man snabbt sondera hela världens prisutbud och enkelt beställa där man får det bästa priset. Om man har tur kan man besöka sina lokala butiker och provlyssna innan köp, i annat fall kanske priset är så bra att man chansar för att man räknar med att få igen pengarna vid en begagnatförsäljning i Sverige. Egentligen är det ingen konstig utveckling, man har x antal kronor i lönekuvertet varje månad som man vill ha maximal konsumtion för.

 

Tillbaks då där jag började. Det är förståeligt att utvecklingen går mot att butiker av konkurrensskäl söker sig mot egna distributioner och egen produktion, men för kundernas del innebär det nog ett mindre utbud och risken för mindre ”trovärdiga” butiker om inte det är så att butiken bara för egna märken.

 Det fina med att blogga om detta är att jag inte behöver ha några lösningar, jag kan välja att bara reflektera över saken och kanske väcka lite tankar om att ”det var bättre förr”……..  

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan - 26 juni 2014 14:32

Vi kommer att ta hem ett nytt par Avantgardehögtalare och ska välja färg. Det är svårt, det finns diskreta färger och färger som sticker ut. Detta är en spektakulär högtalare visuellt som ljudmässigt, den kommer att synas, oavsett färgval.   Vilk...

Av Stefan - 25 september 2013 11:34


  Hur går det? Frågan kommer rätt ofta och jo tack, det går bra, riktigt bra. I Göteborg har vi tre renodlade tvåkanalsbutiker och Akkelis Audio är trots nio verksamhetsår nykomlingen på hifimarknaden, de andra har 20-25 års försprång.  Sedan start...

Av Stefan - 3 juli 2011 18:21

Europas största hifi mässa arrangeras i mitten av maj i Munchen varje år.  Jag besökte mässan även i år och som en stor bonus fick jag en inbjudan till en aktivitet dagen innan mässan. En inbjudan att besöka Blumenhofer Acoustics lokaler 1,5 timme ut...

Av Stefan - 16 maj 2011 15:19

Första helgen i maj var det premiär för en ny hifi mässa i Jönköping, Sweetspot. Arrangörer var Björn på Improved Audio och Patrik på Vivid Audio. Akkelis Audio & Transient Design ställde ut tillsammans, som många gånger förr.   Mässområdet var d...

Av Stefan - 17 maj 2010 08:03

Som ni märkt så uppdateras inte bloggen så ofta. Att hålla blogg, facebook, hemsida och fysiska butik upp to date tar sin lilla tid. Jag skriver också nyhetsbrev och försöker även där göra det "ordentligt". Det senaste nyhetsbrevet handlar om utveckl...

Presentation

Omröstning

Vilken färg skulle DU välja om du skulle ha Avantgarde hemma?
 Svart
 Grön
 Ljusblå
 Vit
 Bronze/koppar
 Mörkblå
 Grå
 Orange

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30 31
<<<
Oktober 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards