Direktlänk till inlägg 28 mars 2009

Made in Sweden

Av Stefan - 28 mars 2009 07:41

Det är spännande att följa omröstningen om Svensk/Europa tillverkat eller underförstått Asiatiskt. Till en början var det 100 % som röstade på Svensk/Europa men nu är ställningen 70 Svensk/Europa mot 30 Asiatiskt..

 

Själv har jag ju försökt avdramatisera hela frågan om Kinatillverkning eftersom mycket kvalitetsprodukter tillverkas där, både av inhemska märken och av Svenska, Europeiska, Amerikanska, mfl märken som tillverkar i Kina. Hur det än är så är det fortfarande lite ”skamligt” med Kinatillverkning. Känner ni till någon Svensk tillverkare som öppet står för att dom tillverkar i Kina, förutom XTZ???? Trodde inte det.

 

På något vis påverkas man av detta även som butiksägare och det är lite extra kul att ibland kunna lyfta fram tillverkningsland som säljargument. Den som kommer och tittar på T+A brukar också få se kontrollkortet som följer med varje apparat där du kan se vem som monterat, vem som provkört och vem som packat ned, apparaten.



Som jag skrev tidigare så är Sverigetillverkning nu möjligt att göra i finanskrisens spår. Underleverantörer har lägre orderingång från bilindustrin och liknande och tar på sig mindre jobb till avsevärt lägre priser än för ett år sedan. Äntligen kan min vän och leverantör Lasse – Transient Design förverkliga planerna och tankarna om en Svensktillverkad skivspelare. 

Svensk diabassten, mekanisk verkstad i Vårfårda och Alingsås till fräsarbetena, snickeri i Kungsbacka till träarbetet, osv. 


Någon som under alla år tillverkat i Sverige är Reidar och Respons Högtalare. Han började redan 1980 med ”Renässans” högtalaren, en pyramidformad trevägshögtalare. 29 år senare är fortfarande toppmodellen i sortimentet en stor, pyramidformad, trevägshögtalare. Under åren har storlek, element, filter, kablage, mm, ändrats, men man känner alltid igen en Responshögtalare.


  

Jag har fått ett par Responshögtalare i inbyte. Det är riktiga monster att släpa in. Dom väger 80 kg styck och det förstår man om man ser på storleken, 128 cm höga, 56 cm breda och 52 cm djupa, tur att dom står på hjul….. Det är imponerande byggen med en låda limmad med dämplim inuti ytterlådan. Denna modell kom 1987 och det är fascinerande att lyssna på den. Man vill ju tro att utvecklingen sprungit ifrån en sådan högtalare men så är det inte. Den har ett fantastiskt mellanregister och en tonkaraktär som är väldigt behaglig, upplöst men helt utan stickighet. Ibland kan man undra om dagens högtalare är överupplösta för det finna många exempel på moderna, stickiga, jobbiga högtalare som imponerar i 10 minuter men som man tröttnar på efter trettio.

 

Då vi talar Svensktillverkat så vill jag också nämna Bosse Hansson - Rauna. Hans skivspelare Continuo och tonarm Cantus byggs i Sverige och finns i väldigt många hem. Han håller just nu på att få igång tillverkningen av Raunas klassiska högtalare från 1980 talet, dom periskopformade högtalarna många av oss minns, där blir det 100% made in Karlskoga – Sweden.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan - 26 juni 2014 14:32

Vi kommer att ta hem ett nytt par Avantgardehögtalare och ska välja färg. Det är svårt, det finns diskreta färger och färger som sticker ut. Detta är en spektakulär högtalare visuellt som ljudmässigt, den kommer att synas, oavsett färgval.   Vilk...

Av Stefan - 25 september 2013 11:34


  Hur går det? Frågan kommer rätt ofta och jo tack, det går bra, riktigt bra. I Göteborg har vi tre renodlade tvåkanalsbutiker och Akkelis Audio är trots nio verksamhetsår nykomlingen på hifimarknaden, de andra har 20-25 års försprång.  Sedan start...

Av Stefan - 3 juli 2011 18:21

Europas största hifi mässa arrangeras i mitten av maj i Munchen varje år.  Jag besökte mässan även i år och som en stor bonus fick jag en inbjudan till en aktivitet dagen innan mässan. En inbjudan att besöka Blumenhofer Acoustics lokaler 1,5 timme ut...

Av Stefan - 16 maj 2011 15:19

Första helgen i maj var det premiär för en ny hifi mässa i Jönköping, Sweetspot. Arrangörer var Björn på Improved Audio och Patrik på Vivid Audio. Akkelis Audio & Transient Design ställde ut tillsammans, som många gånger förr.   Mässområdet var d...

Av Stefan - 17 maj 2010 08:03

Som ni märkt så uppdateras inte bloggen så ofta. Att hålla blogg, facebook, hemsida och fysiska butik upp to date tar sin lilla tid. Jag skriver också nyhetsbrev och försöker även där göra det "ordentligt". Det senaste nyhetsbrevet handlar om utveckl...

Presentation

Omröstning

Vilken färg skulle DU välja om du skulle ha Avantgarde hemma?
 Svart
 Grön
 Ljusblå
 Vit
 Bronze/koppar
 Mörkblå
 Grå
 Orange

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards