Direktlänk till inlägg 6 augusti 2009

En flugfiskare föds - Del 1

Av Stefan - 6 augusti 2009 08:00

Årets fisketur i Arjeplogsfjällen har gett mig en helt ny insikt i hur man EGENTLIGEN skall fiska. Detta efter att ha fiskat spinn och mete i större delen av mitt liv och i perioder väldigt mycket. Efter årets tur har jag dock pånyttfötts, eller kanske kläckts passar bättre i detta sammanhang, som en ny fiskare.

Återigen gick turen till mina hemtrakter, Arjeplogsfjällen. Arjeplogs kommun är lika stort som skåne och blekinge och det är Sveriges sjötätaste kommun med 8727 sjöar. Utöver detta finns hundratals mil med strömmar och åar. Med en befolkning på drygt 3200 personer så finns det en hel del vatten att välja bland.

Turen detta år gick till ett fjäll vid Piteälvens största sjö, Tjeggelvas. För att komma till startplatsen för vandringen åker man tåg från Göteborg. Tåget startar 17:00 och man är sedan framme i Jörn vid 10:tiden morgonen därpå. Sedan tar man bussen till Arvidsjaur och sedan vidare till Arjeplog, man är framme i Arjeplog vid 13-tiden.

Från Arjeplog åker man bil eller buss, om man lyckas pricka in någon av dom tre turer/ vecka som går denna rutt, i åtta mil efter grusväg. Då är man framme i Örnvik, en by med två bofasta och lite fritidshus och båtplatser.

Från Örnvik är det vandring som gäller till stugan som vi lånat.


Inge som lånat ut stugan gav några snabba instruktioner om vägen. Följ snitslingen, håll mellan tallarna och mellan småbergen. Vid stormyren går ni rakt över och sedan upp för en liten höjd. Då ser ni en sjö med en båt. Ta båten till andra änden och så går ni uppför ännu en höjd. Då ser ni sjön med stugan. Det tar ca 2 timmar att gå upp.



Vi tyckte detta lät busenkelt men programmerade ändå in stugan på våra bärbara GPS:er. Vi följde snitslingen, kom till en stor myr, gick över myren, gick upp för en topp och hittade en sjö, dock inte rätt sjö för denna saknade båt, vi gick upp för ännu en topp utan att hitta en sjö och sedan ytterligare en topp och ni hittade vi rätt sjö. Tyvärr var vi i fel ände för båten låg så långt bort från oss som man kunde komma. Vi struntade i båten och gick upp för ännu en höjd, såg inte någon sjö, gick ner i en dal och upp för ytterligare en höjd och nu kunde vi se sjön där stugan skulel ligga. Till sist kom vi fram, genomsvettiga, efter att ha bestigit alla toppar som fanns på vägen.




Stugan var dock jättefin med gasoltuber till köket, en vedkamin och riktiga sängar. Ett trevligt utedass och en rökkåta fanns också till vårt förfogande. Vi packade upp grejerna, sov en stund, käkade och gav oss ut på vår första fisketur. Vid 01:30 gav jag upp utan att ha fått fisk medans Peter vägrade att lägga sig utan att ha fått fisk så han kom och lade sig vid 05:30. Frukosten morgonen efter bestod då bland annat av färsk röding.




Vid vår sjö fanns en båt som vi kunde använda och vid en annan sjö en dryg kilometer bort fanns ännu en båt vi kunde låna. Tur var detta för det är svårgått och svårfiskat runt dessa sjöar och det blåste nordlig vind större delen av vår vistelse vilket gjorde att man fick planera sitt flugkastande i medvind.

Tyvärr innebar båtfisket att jag fick fiska spin större delen av vistelsen eftersom det är svårt att flugfiska två personer i samma lilla båt. Peter hade inga spinngrejer med sig så han fick ägna sig åt flugfisket.




Dom första dagarna höll vinden i sig konstant. Vi fiskade av större delen av båda sjöarna från våra båtar och vi fick fisk att äta varje dag. Inga mängder men ändå så mycket att vi kunde frossa i färsk fisk och ändå släppa tillbaks minst lika mycket av fångsten. Vinden gjorde att fisken gick lite djupare så det passade bra med spinn eller med fluga med sjunklina och nymfer.





Att vara i väg på en sådan här plats är oerhört avkopplande. Det är ljust hela natten så tid blir inte viktigt. Man har inget som måste göras mer än fiska, sova, äta, gå på toa. Man rensar hjärnan från tankar och lever i nuet på ett underbart sätt. Här uppe finns ingen mobiltäckning men då vi gick mellan sjöarna fanns en myr där täckningen var så bra att det gick att skicka och ta emot SMS. (dock inte ringa) Här kunde vi skicka meddelanden till fru och vänner, en eller två gånger per dygn, då vi passerade.






Varje fiskepass, oavsett om det avlutades mitt i natten, slutade med att vi åt lite färsk fisk, tog varsin öl (vi hade burit med oss 1 öl/dag/pers) som vi med möda släpat upp på fjället, avslutade med en lite whisky, också den mödosamt uppburen, för att sedan somna utmattade och nöjda.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan - 26 juni 2014 14:32

Vi kommer att ta hem ett nytt par Avantgardehögtalare och ska välja färg. Det är svårt, det finns diskreta färger och färger som sticker ut. Detta är en spektakulär högtalare visuellt som ljudmässigt, den kommer att synas, oavsett färgval.   Vilk...

Av Stefan - 25 september 2013 11:34


  Hur går det? Frågan kommer rätt ofta och jo tack, det går bra, riktigt bra. I Göteborg har vi tre renodlade tvåkanalsbutiker och Akkelis Audio är trots nio verksamhetsår nykomlingen på hifimarknaden, de andra har 20-25 års försprång.  Sedan start...

Av Stefan - 3 juli 2011 18:21

Europas största hifi mässa arrangeras i mitten av maj i Munchen varje år.  Jag besökte mässan även i år och som en stor bonus fick jag en inbjudan till en aktivitet dagen innan mässan. En inbjudan att besöka Blumenhofer Acoustics lokaler 1,5 timme ut...

Av Stefan - 16 maj 2011 15:19

Första helgen i maj var det premiär för en ny hifi mässa i Jönköping, Sweetspot. Arrangörer var Björn på Improved Audio och Patrik på Vivid Audio. Akkelis Audio & Transient Design ställde ut tillsammans, som många gånger förr.   Mässområdet var d...

Av Stefan - 17 maj 2010 08:03

Som ni märkt så uppdateras inte bloggen så ofta. Att hålla blogg, facebook, hemsida och fysiska butik upp to date tar sin lilla tid. Jag skriver också nyhetsbrev och försöker även där göra det "ordentligt". Det senaste nyhetsbrevet handlar om utveckl...

Presentation

Omröstning

Vilken färg skulle DU välja om du skulle ha Avantgarde hemma?
 Svart
 Grön
 Ljusblå
 Vit
 Bronze/koppar
 Mörkblå
 Grå
 Orange

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards