Alla inlägg den 30 januari 2009

Av Stefan - 30 januari 2009 23:03

Börjar dagens blogg med en liten avstämning av omröstningen kring huvudsaklig signalkälla. Datorer/hårddisk spelare verkar än så länge spela en relativt liten roll som bland Akkelis Audios besökare. Skivspelare är huvudsaklig signalkälla bland hos nästan var 3:e person som röstat och cd spelaren är som väntat den vanligaste signalkällan med en bit över 50%  av rösterna.

Vinylintresset möter jag upp mer och mer i butiken och har nu ett flertal tonarmar, riaasteg och pickuper som komplement till skivspelarna.


Nu till dagens ämne, tweaks, eller närmare bestämt svårigheten att utvärdera tweaks i en butik. Först kan jag börja med att försöka vad som är ett tweak. Signal och högtalarkablar anser jag inte vara tweaks, nätkablar börjar närma sig tweaks men jag tycker numera att bra nätkablar bör ingå i ett välkomponerat hifisystem. Tweaks enligt min definition är antistat spray, Shakti Stones, silver eller guldsäkringar, Bybees, BDR koner, olika spikes och apparatunderlägg, kabellyftare, rördämpare, osv, osv. Sådant som ”tvivlare” ofta kallar för  ormolja, sådan som kanske inte alltid har en bra förklaring om hur och varför det kan fungera och sådant som ”mätnissarna” inte alltid, om någonsin, lyckas mäta skillnader med. Kan då ett tweak utan en 100% teknisk förklaring som med vanliga mätmetoder ej  kan bevisas, fungera?  Eller är det bara bluffprodukter för att lura godtrogna hifi konsumenter på deras surt förvärvade pengar? Mitt svar är att Du måste lyssna själv och lita på det Du hör.


Nu till svårigheten med tweaks i butik. Då man har en hifi anläggning i sitt hem som är väl intrimmad och noggrant uppställd så vet man precis hur den låter. Då märker man om gardinerna hänger fel, om halogenbelysningen står i dimmerläge, om man vid ommöblering vänt nätkontakterna fel, osv. Man kan sin anläggning så väl att man direkt märker då något låter avvikande och annorlunda.


Tweaks är ofta små skillnader, nyanser, klart hörbara men kanske inte lika påtagligt som att byta högtalare eller cd spelare, men ibland lika tydligt som att byta kablar och andra gånger något så diffust som att man får en annan ”känsla” i sitt musiklyssnande, det ger en harmonisk känsla och att ta bort tweaket gör att harmonin försvinner och man saknar ”känslan” .


Tweaks jag själv utvärderat i hemmaanläggningen och konstaterat att dom gör skillnad till det bättre är Shakti, Bybees, Superspikes och i en annan (våldsamt dyr) anläggning Eco3 antistatspray, Bulletplugs och Acoustice Revive RGC-24.


Kabellyftare och silversäkringar har jag inte märkt någon skillnad med och förändring jag inte uppskattat har kommit från en del tweaks jag inte vill nämna eftersom jag vet att andra uppskattar dom i sina anläggningar.


Som ni säkert förstår så är det svårt att höra nyans och känsloskillnader vid ett kort test i en okänd anläggning som inte är optimalt uppställd, intrimmad och komponerad, dvs i en butik. Eftersom jag under en vanlig dag i butiken kanske kopplar in 2-3 olika förstärkare, lika många högtalare och byter signalkällor och kablar kanske byts en gång i veckan så blir det mer av en grov produktpresentation där smånyanser är svåra att uppfatta. Det är då bättre att köpa ett tweak på öppet köp och prova hemma i den välbekanta anläggningen och där göra utvärderingen. Snabba A-B test brukar inte vara det bästa sättet att göra detta utan sätt in tweaket och kör någon eller några timmar, kanske även dagar och ta sedan bort det och hör om du saknar något. (känsla, harmoni, detaljer) Det är oftast lättare att uppfatta att något försvinner än att något läggs till. Detta sätt att utvärdera fungerar lika bra på kablar som inte heller alltid är så lätt att utvärdera på snabba A-B test.

Slutligen vill jag bara säga att tweaks är kul. Man kan ägna mycket tid åt tweakande och med detta menar jag då även att ställa upp grejerna exakt, att ha rena kontakter, att högtalarna står stadigt, att kablarna ligger snyggt och att nät och signalkablar inte ligger parallellt med varandra, att väggkontakterna sitter rätt, osv. Men noggrann uppställning, väl intrimmad och rätt tweaks kan en anläggning lyftas att prestera mycket bättre än vad prislappen skvallrar om, det har jag hört flera exempel på. Jag har också hört motsatsen. En väldigt dyr anläggning med kvalitetsprodukter, hafsigt inslängt i ett rum och som presterar därefter, dvs inget vidare.


Tweaka på, skit i tekniken och mätningarna och låt öron och hjärta avgöra.


Stefan

Presentation

Omröstning

Vilken färg skulle DU välja om du skulle ha Avantgarde hemma?
 Svart
 Grön
 Ljusblå
 Vit
 Bronze/koppar
 Mörkblå
 Grå
 Orange

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards